maandag 23 november 2015

Pilea wat? De pannenkoekenplant!


Heb je ooit gehoord van de Pilea Peperomioides? Het is niet gek als dat niet het geval is, want dat is de Latijnse naam van een plantje dat ook wel de Pannenkoekenplant of Chinese Muntenplant genoemd wordt. Het is eigenlijk een ouderwetse plant die in de loop van de jaren in de vergetelheid is geraakt en nu weer helemaal in opkomst is. En terecht! Wat een superleuke plant is dit!


Social media is natuurlijk ook in dit geval de aanstichter van de trend. De Pilea is volop op Instagram te bewonderen, met name bij Scandinavische accounts. Daar was en is het plantje nog springlevend en de liefde voor deze groene schoonheid is duidelijk overgewaaid naar Nederland.


Het gekke is, dat dit plantje niet te verkrijgen is in de Nederlandse tuincentra. Je kunt zoeken, navragen en bestellen tot je een ons weegt, ze kunnen je niet helpen aan een Pilea Peperomioides. Sommige zeggen van wel, maar vaak is dit een plantje wat er op lijkt en toch echt niet de originele Pannenkoekenplant. Nee, de enige manier waarop je aan de enige echte Pilea kan komen, is via social media. Als iemand een moederplant heeft, dan groeien daar regelmatig stekjes aan en soms zijn die mensen bereid deze aan je te verkopen of te schenken.


De Pilea Peperomioides is een gemakkelijke plant in onderhoud. Zet haar op een lichte plaats en niet in de directe zon en houd in de gaten of de aarde niet teveel uitdroogt. Dan heb je een heel gelukkig plantje die snel zal groeien. Tegen de tijd dat de plant volwassen is, zal zij stekjes gaan produceren. Snijd de stekjes heel voorzichtig af met een scherp mesje en zet dit takje voor een paar weken in het water om het te laten wortelen. Als er voldoende worteltjes aan zitten, kun je het stekje in de aarde zetten. Zorg ervoor dat de aarde in eerste instantie goed nat blijft zodat het plantje goed verder kan wortelen. En tata, je hebt een leuk en bijzonder plantje in huis.


De Pilea verdient het om weer terug in de Nederlandse huiskamers te komen, zo mooi als ze is. Door het doorgeven van stekjes zal dit zeker gebeuren. Hou social media in de gaten en deel de Pilea!

Een groene groet!

1 opmerking:

  1. Misschien een beetje een late reactie, maar aangezien je het hebt over de kracht van social media om aan dit plantje te komen... Heb je toevallig een stekje? :)

    BeantwoordenVerwijderen