vrijdag 19 augustus 2016

Woning gezocht, gevonden, te laat...?

We weten allemaal uit het nieuws dat de woningmarkt ontzettend is aangetrokken het laatste jaar. Dat is hartstikke goed nieuws voor iedereen die een huis wil verkopen. Ook voor kopers is dit beslist niet slecht omdat het kan betekenen dat er meer gewisseld wordt van woning en er dus meer aanbod zal zijn. Daarnaast is de rente voor hypotheken momenteel erg laag wat betekent dat kopers meer kunnen lenen en dus een duurdere woning zouden kunnen kopen.Nu zijn wij ook op zoek naar een andere woning, dus wij hebben duidelijk met de ontwikkelingen op de woningmarkt te maken. Wij hebben op dit moment een mooie hoekwoning op een werkelijk schitterende locatie in Huizen en toch willen wij verhuizen... Hoe zit dat?

We wonen op dit moment in een groot en praktisch jaren '70 huis, een prima gezinswoning met genoeg ruimte, maar ons hart snakt naar een huis met authentieke elementen, een huis met geschiedenis en een ziel. Kort gezegd zijn wij op zoek naar een vooroorlogs huis in de zogenoemde Gouden Driehoek (Huizen-Blaricum-Laren) met genoeg ruimte binnen en buiten die ook nog eens binnen ons budget past. En dat is niet eenvoudig in 't Gooi...

Bovendien hebben wij als samengesteld gezin momenteel een 'huis met een verleden' en dat voelt ook niet altijd even goed. Er kleven herinneringen aan deze woning die niet voor iedereen even prettig zijn en dat speelt toch mee in je woongenot, hoe mooi je thuis ook is. Daarom hebben wij besloten dat wij voor een ander huis gaan, een huis van ons samen met een mooie frisse start en nieuwe, mooie herinneringen.


We willen graag een woning waar we helemaal ons eigen draai aan kunnen geven, helemaal kunnen verbouwen naar onze stijl en inzichten met behoud van prachtige details die nog verscholen liggen achter de jaren '70 verbouwing van de vorige eigenaar. Dat zou een droom zijn die uitkomt... Het is prima als het huis al gemoderniseerd is, als men maar is afgebleven van het karakter van het huis. Is het een bouwval (met natuurlijk een prijs die daarnaar is...) dan is dat ook prima. Wij durven de uitdaging aan!

Natuurlijk komen er op dit moment regelmatig nieuwe woningen op de markt, ook wij houden de sites in de gaten. Maar het gebeurt niet tot nauwelijks dat er een huis naar voren komt dat èn aan onze wensen voldoet èn binnen ons budget past. En gebeurt dat een keer wel, en dat is echt niet te geloven, dan is dat huis ook letterlijk meteen verkocht! Je hebt niet eens tijd om overwegingen te maken en kritisch te zijn, je moet er gelijk in springen.


Ik heb begrepen dat dit te maken heeft met kopers uit de Randstad die graag een ruime en betaalbare woning zoeken en dat niet in hun eigen stad kunnen vinden. In 't Gooi zitten wij natuurlijk redelijk dicht bij Amsterdam en Utrecht. En deze kopers lijken alle realiteit kwijt te zijn. Ongeacht wat de staat is van het huis en de vaak veel te hoge prijs, er wordt direct bij de eerste bezichtiging een bod gedaan. Het huis is al vaak binnen een paar dagen verkocht onder voorbehoud! Niet te geloven!

Ook al willen we nog zo graag een andere woning, wij vertikken het om in dit circus mee te gaan. Maar waar is het einde van deze gekte en hoeven we om onze droomwoning te vinden niet meer achter de feiten aan te lopen of gekke dingen te doen?


We hebben onze wensen, of als je wilt eisen, wat bijgesteld om toch een geschikte gezinswoning te vinden waar we ons geluk nog meer kunnen laten groeien. Maar het is wel eens frustrerend om je op deze woningmarkt te begeven. Toch hoop ik dat het niet heel lang meer zal duren voor we kunnen berichten dat het gelukt is om ons stulpje te vinden en... te kopen natuurlijk. En wie weet wordt het dan 'Thuis in Blaricum' of 'Thuis in Laren'. Of zal het toch 'Thuis in Huizen' blijven...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten