donderdag 1 mei 2014

Liefde voor mooi oud

Dingen met geschiedenis hebben waarde voor mij. Of dat nu een grote eikenboom is langs de kant van de weg met een enorme imposante afmeting of dat glaasje waar oma's oma uit heeft gedronken. Het verhaal achter oude dingen, levend of niet, ik vind het geweldig. Ze geven zoveel sfeer in een huis of een omgeving, ik kan er gewoon niet tegen als alles overal helemaal nieuw is. Dat voelt niet goed voor mij, ik voel me daarbij niet thuis. Je mag ook best zien dat iets al geleefd heeft, dat straalt karakter uit.

In ons huis probeer ik een mooie combinatie te maken van antieke of brocante spullen en de niet te voorkomen nieuwere dingen. Dat lukt over het algemeen aardig door regelmatig Marktplaats af te speuren en bezoekjes te brengen aan verschillende kringloopwinkels. Zo heb ik al aardig wat mooie vondsten gedaan.

Langres, Frankrijk
Eind april zijn mijn lief en ik voor een lang weekend naar Frankrijk afgereisd, gewoon even lekker er tussenuit met z'n tweetjes.
Maar... Frankrijk lonkt natuurlijk ook vanwege het feit dat dit land bekend staat om de vele brocantemarkten. Daar keek ik stiekem toch ook wel een beetje naar uit. Ik was ter voorbereiding het internet aan het afspeuren om te kijken of er misschien een rommelmarkt gepland was in de omgeving van onze accomodatie in de Champagne-streek. Het was toch wel lastig te vinden, terwijl het toch echt mijn werk is om informatie boven water te krijgen... Dat ik geen vloeiend Frans spreek, helpt natuurlijk ook niet echt...

Brocante markt Grignoncourt, Frankrijk, 27 april 2014
Wat bleek achteraf? We zijn net te vroeg in het seizoen naar Frankrijk gegaan om tegen vele van die leuke markten aan te kunnen lopen, dit gaat pas echt van start in mei. Helaas...
Toch hebben we er gelukkig wel een graantje van mee kunnen pikken. Mede dankzij de zeer vriendelijke gastvrouw van ons Franse verblijf. Zo hebben we toch wel wat mooie oude schatten (misschien wel antiek...?) mee naar huis kunnen nemen.

Brocante schaartjes, mooie vondst!
Over oud, antiek en mooi gesproken... Ik kan het toch niet ongenoemd laten hoe geweldig onze accomodatie in Frankrijk binnen dit plaatje past. Op het Franse platteland, in het boerendorpje Melay staat een oud chateau dat nu een chambre d'hote is welke gerund wordt door een sympathiek Nederlands stel.

Chateau Melay
Wat een geweldige authentieke sfeer hangt er in dit dorp en de omgeving, maar ook in dit eeuwenoude huis. We hebben hier een geweldige paar dagen gehad, back to the basics zo in the middle of nowhere... De dichtsbijzijnde voorzieningen waren op 10 kilometer afstand. Heerlijk rustig en puur.

Melay, Frankrijk
Dankzij Marcia en Simon waren we op de hoogte van de plaatselijke kringloop waar we natuurlijk een bezoekje aan hebben gebracht en er was zowaar op zondag een 'vide grenier' in het nabijgelegen dorp Grignoncourt. Enig!

We hadden zelf al in de omgeving wat antiek- en brocantewinkeltjes gespot, maar als een winkel in Frankrijk die benaming heeft, dan kun je er van uit gaan dat ze de prijzen daar wel op hebben aangepast. Het is inmiddels wel bekend dat er veel liefhebbers zijn voor Frans antiek en brocante, daar wordt goed op ingespeeld door deze winkeliers. Ze durven de hoofdprijs te vragen voor een hoop oude troep, om het maar even zo oneerbiedig te noemen.

Dure brocante winkel, maar bijna alles in zekere mate stuk... :-)
Nee, dan de kringloopwinkel (Emmaus)... Geweldig! Slechts een paar middagen per week open voor verkoop, goedkoop en mateloos populair bij de lokale Fransen. Ver voor de poort van het slot gaat, staan er al drommen mensen. Ze staan in een rij alsof ze voor de ingang van een attraktiepark staan. En als de poort opengaat, rent iedereen letterlijk naar binnen!
Ik wist niet wat me overkwam en schoot in een lichte paniek... Naast dat ik last heb van claustrofobie, kreeg ik ook de kriebels dat alle mooie dingen toch wel heel snel voor mijn neus weggegraaid zouden zijn...

Nou, dat bleek reuze mee te vallen. Ten eerste bleken de meeste mensen voor de tweedehands kleding te komen, op die afdeling was het echt superdruk. En daar kwamen wij niet voor, pfff...
Maar ook hier bij de Emmaus bleek dat er voor iedereen wat wils is. Er stond ook hier een hoop oude troep, maar we hebben toch ook wel wat pareltjes gevonden zoals een mooie ingelijste antieke foto van een Franse dame. Ik schijn heel hard te hebben geroepen 'Die is van mij!' toen ik haar zag hangen tussen de nietszeggende schilderijtjes... En dat is ze nu ook...

De Franse dame met nog wat andere gevonden antieke foto's
Frankrijk was heerlijk, we hebben genoten van de prachtige omgeving, zeer vriendelijke mensen op het platteland en van de speurtocht naar bijzondere brocante vondsten. Het was zeer de moeite waard en het was zeker niet de laatste keer. Ik kijk nu al enorm uit naar de zomervakantie, dan gaan we naar de Bourgognestreek met het complete gezin. Het wordt vast een heerlijke vakantie waarbij ik ook zeker hier en daar een rommelmarktje of een kringloopwinkel in zal lopen. Het is maar goed dat we niet zo veel extra ruimte in de auto hebben... ;-)

Geniet!
Patricia

1 opmerking:

  1. Hoi Patricia, samen maar een winkeltje beginnen? Zoals je weet kan ik het ook niet laten om te snorren op rommelmarkten en in kringloopwinkels Helaas wordt mn huis te klein. Tip: Temploux. Zuid Belgie. Een keer per jaar een gigantische markt door het dorp. http://www.temploux.be/brocante/index/index.php?l=nl

    BeantwoordenVerwijderen