dinsdag 30 augustus 2016

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Ik ben al volop bezig met bedenken hoe ik ons huis het beste kan presenteren voor de verkoop. Wij zijn namelijk van plan onze woning te verkopen als we eindelijk ons droomhuis gevonden hebben. Dat is behoorlijk lastig hier in de Gouden Driehoek van 't Gooi, maar het kan onverwacht snel gebeuren en dan is het erg belangrijk om het te verkopen huis op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Wij hebben er over gedacht om onze woning al in de verkoop te zetten voordat we een ander huis gevonden hebben, maar dat is voor ons hypotheektechnisch en praktisch niet helemaal handig. We zullen dus gewoonweg geduld moeten hebben.Maar hoe doe je dat dan, je huis verkoopklaar maken en er voor zorgen dat geïnteresseerden heel graag jouw woning willen komen bekijken? Hier volgen wat tips om dit zo goed mogelijk te doen.

Allereerst kun je bedenken wat je zelf aantrekkelijk zou vinden aan een woning als je daar binnen zou lopen of als je bij iemand op bezoek gaat. Het komt heel wat leuker binnen als er moeite is gedaan om het huis een beetje aan kant te brengen. Dus, de eerste tip, zorg voor een opgeruimd en schoon huis. Pak dit ruimte voor ruimte aan. Gooi of geef dingen weg die je echt niet meer nodig hebt. Als het om spullen gaat die nog wat op kunnen leveren, verkoop ze dan via Marktplaats.

Ruimte in een huis geeft rust. Zorg hierbij dat er veel licht is in je huis. Dit gebeurt al snel als een kamer opgeruimd is. Licht zorgt voor ruimte en vice versa. Houd de vloeren zo veel mogelijk vrij, ook dat geeft een ruimtelijk effect. Reorganiseer alle ruimtes op deze manier voordat de fotograaf komt om je huis te fotograferen voor de verkoopbrochure. De eerste indruk is superbelangrijk!


Zorg er natuurlijk wel voor dat je huis warm overkomt op de potentiële koper. Het moet niet klinisch aandoen als een toonzaal, maar het moet als een warme deken voelen als deze mensen je huis binnen stappen. Zorg voor wat gezellige elementen als een verse bos bloemen of gezellige kussens op de bank. Probeer het wel wat neutraal over te laten komen door bijvoorbeeld persoonlijke dingen als foto's en knutselwerkjes van je kinderen weg te halen.


De inrichting van een woning is altijd smaakgevoelig, daar ontkom je eigenlijk niet aan. Maar wees je daar van bewust en probeer je inrichting hier op aan te passen. Veel mensen kunnen hier namelijk niet doorheen kijken. Vraag eens aan familie of vrienden wat zij eerlijk van je inrichting vinden en wat zij storend zouden vinden als zij een bezichtiging in jouw huis zouden doen. Ik heb dit zelf ook gedaan en kwam tot de conclusie dat ons huis wel heel gezellig en warm aanvoelde, maar misschien toch wel een beetje vol was. Voordat de foto's werden gemaakt, heb ik veel spullen opgeruimd in dozen en heb ik een aantal schilderijen van de muren gehaald waardoor het een rustiger beeld gaf.


Kijk dus kritisch naar je eigen huis. Dit geldt ook voor eventueel achterstallig onderhoud. Een lekkage of een beschadiging aan deur of muur kan negatief overkomen en de geïnteresseerde de indruk geven dat er misschien meer zaken niet kloppen aan de woning. Zitten er lelijke plekken op een witte muur? Verf dit nog even voor een juiste uitstraling. Het zit 'm vaak in de details. 


En zorg er voor dat je huis heerlijk fris en schoon is! Een vieze badkamer of wc scoort geen punten en overal stofvlokken tegenkomen in een huis waar je in bent geïnteresseerd geeft niet bepaald een aantrekkelijk beeld. Zorg ervoor dat alle ramen netjes gelapt zijn voor, naast een hygiënisch beeld, een goede doorstroom van het daglicht.

De binnenkant van je woning is nu helemaal in orde voor een eerste bezichtiging, maar vergeet de buitenkant niet! Het aangezicht van je huis en de tuin geven de allereerste indruk en kunnen de mogelijke koper al enthousiast maken. Mensen lopen vaak eerst langs een woning die te koop staat voor ze een eventuele afspraak bij de makelaar willen maken. Het gaat hier dus om een indruk die van zeer groot belang is, hiermee valt of staat het vervolg van de eerder gewekte interesse.


Dus lap je ramen, verwijder spinnenwebben en zorg ervoor dat je tuin onkruidvrij en eventueel gesnoeid is. Verwijder dode bloemen en planten en zorg ervoor dat alles netjes opgeruimd is. 
Je tuin en huis zijn nu helemaal klaar voor alle onverwachte bezoekjes die mensen zullen plegen na het plaatsen van de verkoopadvertentie op internet. Het zal ze op deze manier een geweldige indruk van je woning geven.


Dit betekent natuurlijk niet dat je nu voor eens en voor altijd klaar bent. Het is wel de bedoeling dat je je woning en je tuin blijft onderhouden en schoon houdt. Elke nieuwe bezoeker is weer een nieuwe kans om je huis te verkopen en die moet dezelfde goede indruk van je woning hebben als de allereerste kijker. Blijf dus kritisch naar je huis kijken!

De foto's van onze woning zijn gemaakt, wij staan in de startblokken. Het kan nog een paar maanden duren voor ons huis in de verkoop komt, maar ons geduld zal worden beloond. Wij hebben er ook alle vertrouwen in dat onze ruime hoekwoning, ideaal voor een gezin, met grote tuin op een prachtige locatie, snel zal worden verkocht. Door de eigenschappen van het huis en de omgeving, maar ook door de aandacht die aan alle facetten van onze woning wordt gegeven, is het een plaatje waar hopelijk snel iemand als een blok voor zal vallen.


In principe zijn wij in afwachting van een aantal zaken voor er een bord in onze tuin komt, maar uiteraard staat niets vast. Als er nu iemand bij ons aanklopt omdat degene helemaal verliefd is op ons huis, dan valt daar uiteraard over te praten. Het leven kan nu eenmaal wel eens anders lopen dan gepland en daar staan wij voor open. Tot die tijd, wish us luck!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten